Om Weimaraneren

Weimaraneren er en stående jagthund

Weimaraneren er selvsikker, passioneret, temperamentsfuld og skarp overfor vildt, men ikke aggressiv.

Den arbejder godt i både vand og på land og har et meget systematisk, udholdende og effektivt søg. Hundene er temmelig energiske, meget loyale og kendt for at have en bemærkelsesværdig god næse.

Weimaraneren er en fantastisk livsledsager, som knytter sig meget til sin familie og nyder nærhed og omgang med mennesker.

Weimaraneren er en middelstor hundetype, der af udseende giver et funktionelt, formskønt og muskuløst indtryk. Weimaraneren har karakteristiske ravfarvede øjne, der, mens den er hvalp, er blå. De giver sammen med de brede, lange og højt ansatte ører et intelligent og opmærksomt udtryk.

MENTALITET

En alsidig og energisk jagthund, som helst tilpasser sig livet i en familie med meget udendørsaktivitet. Med tilstrækkelig motion og meningsfyldt beskæftigelse er den rolig og afslappet indendørs og hviler i sig selv. Den er venlig mod alle, den kender, kan dog være lidt forbeholden over for fremmede. Den omgås gerne andre hunde men kan godt være lidt reserveret.

BEHOV

Den behøver tidlig socialisering med mennesker i alle størrelser og hunde samt en ejer, der er indstillet på at give den både en venlig, konsekvent opdragelse og træning til et godt socialt liv.

INDLÆRING OG HÅNDTERING

Weimaraneren er generelt lydighed og træningsvillig, hvis den bliver trænet konsekvent fra hvalpen kommer ind ad døren. Træn den i korte og tempofyldte sekvenser med skiftende motiveringer. Benyt gerne apportering, ture i marken og spor. Det kan anbefales at træne hvalpen/den voksne hund i jagthunde regi i diverse klubber landet over.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLE RADIUS

Racen er sikker på sporet, skarp over for rovvildt og god til at søge og apportere nedlagt vildt. Den har anlæg for markarbejdet med dens gode næse til at finde vildtet og tage stand. Den er eminent til at tilpasse sig terrænet og arbejde herefter og viser god vandpassion på jagter som disse. Den søger variabelt og kan gå fra alt som under bøssen til det større marksøg. Weimaraneren er en ægte allround hund. Den er yderst intelligent og læser let sin ejer.
Selvom det er en jagthund, er den ikke god til at være i en hundekennel og foretrækker at være sammen med sin ejer.

PELS OG PLEJE

Der forekommer to varianter. Den korthårede pels er kraftig, tæt og glat tilliggende, ofte lidt længere end hos mange andre korthårede racer.

Den langhårede pels er blød og glat eller let bølget. Begge typer har kun ganske lidt eller ingen underuld. Den langhårede kræver kun en jævnlig gennem børstning.

OPRINDELSE

Der mange teorier om racens oprindelse. Det står dog fast, at den allerede i den første tredjedel af 1800-tallet blev holdt som drivende jagthund ved hoffet i Weimar.  Her fandt man denne hund hos adelen i byen Weimar, som avlede Weimaranere til storvildtsjagt. Der er forskellige teorier om hvilket blod der er i racen som fx. blodhunden kan være en forfader eller slægtning til weimaraneren. Men uanset hvor den kommer fra, krævede de adelige, at kun medlemmer af den tyske Weimaraner klub måtte eje en weimaraner. Weimaraneren blev senere fremavlet til hønsehund, da storvildtjagt var for nedadgående i Tyskland. Men den dag i dag bruges den med stor succes til bl.a. vildsvinejagt.

”Det grå spøgelses” farve har bevirket racens udbredelse og kendskab over det meste af verden. 

HØJDE

Hanner 59-70 cm. Tæver 57-65 cm.

VÆGT

25-40 kg.

FARVER

Rådyr, musegrå eller sølv. Varianter af disse grå nuancer. En hvid brystplet og lidt hvidt på tæer er tilladt. Nogle bærer ålestribe. (en mørkere farve i en stribe over ryggen)

 HJEMLAND

Tyskland.

FCI-standard no. 99

INTERNATIONALT RACENAVN

Weimaraner.